Международен екип от учени откри, че бързото въртене на Сатурн създава

...
Международен екип от учени откри, че бързото въртене на Сатурн създава
Коментари Харесай

Учени откриха смайващо явление на Сатурн

Международен екип от учени откри, че бързото въртене на Сатурн основава условия над полюсите на планетата да се появяват сияния по обяд, заяви уеб сайтът Phys.org.

Досега бяха известни полярни сияния единствено от нощната страна на магнитодиска - плазмен пръстен, формиран към Екватора от вода и материали от луните.

Наблюдения на галактическия уред " Касини " обаче демонстрират, че те се появяват и по обяд. Според експертите това се дължи на високата скорост на въртене на планетата към оста й - там денонощието е единствено 10 часа. Високата скорост евентуално компресира магнитодиска и по този начин става допустима появяването на зарево, предава Българска телеграфна агенция.

На земята полярно зарево се появява, когато магнитна реконекция (сблъскващи се магнитни полета) провокира слънчеви изригвания. В тези случаи намагнетизирана плазма минава през космоса и част от нея доближава до Земята. Когато се сблъска със земното магнитно поле, се появява зарево на полюсите. Същият развой е следен на Венера, Марс, Юпитер, Сатурн и Уран.

Според учените новооткритите сияния може да се появяват и на други планети, само че до момента са подценявани, тъй като скоростта на въртене не е взимана поради в изчисленията.

/24 часа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР